Eerste klimaatstraat van Mechelen

  • 1 oktober 2018

Interview met Bram van Genabet

In het Esdoornplein, een wijk in Mechelen-Zuid, neemt de zogenoemde renovatieambassadeur Bram Van Genabet samen met zijn buren het voortouw om zijn wijk klimaatneutraal te maken.

Het Esdoornplein is een wijk met 44 bijna identieke woningen. Dit maakt het meteen interessant om een collectief energiebesparend renovatieproject op te starten en dat hebben de collega's van Mechelen Klimaatneutraal snel opgemerkt.

Eén van de ambassadeurs is Bram Van Genabet. Oorspronkelijk is Bram van Lokeren, maar sinds 2010 kan hij zich als een Mechelaar beschouwen: ‘In 2010 ben ik naar Mechelen verhuisd. Ik heb een tijdje in het centrum gewoond, maar heb achteraf deze woning op het Esdoornplein als vervallen pand gekocht, volledig verbouwd en duurzamer gemaakt.’ Bram Van Genabet is zelf burgerlijk ingenieur van opleiding, een passie voor energie had hij dus altijd al.

De eerste stappen

Samen met geëngageerde burgers organiseerde Van Genabet een wijkvergadering, waaruit bleek dat zeker een kwart van de wijk geïnteresseerd was. De eerste actie was een collectief renovatieadvies aanvragen bij de stad Mechelen.

‘De grote conclusie die we trokken, was dat we hier meer moesten isoleren. We moesten de buitenschil in orde stellen en nog een aantal daken isoleren. Wat buren vooral interessant vonden was het grote bespaarpotentieel door over te gaan naar ledverlichting en isolatieplaten te plaatsen’, vertelt Bram Van Genabet.

Achteraf bleek de meeste interesse in gevelisolatie te zijn. 'Daar zaten we meteen met een tiental woningen die wilden deelnemen', vertelt Van Genabet. Het collectief isoleren van de gevels lijkt dan ook de beste oplossing voor de bewoners van het Esdoornplein. Het collectieve gaf de doorslag in het project.

Kleurreferendum

“Doordat er sprake is van een eenheidswijk, kunnen buurtbewoners niet zomaar hun gevel isoleren. Eenmaal iemand voor een kleur kiest, beslist deze namelijk over de kleur die iedere bewoner zal moeten toepassen. Daarom hebben we een referendum gehouden om te beslissen wat de uiteindelijke kleur zou zijn. De stembrieven liggen op dit moment nog bij de BENOvatiecoach, maar ik vermoed dat het een neutrale kleur zal worden.'

We hebben onze planeet niet geërfd van onze grootouders, we lenen haar van onze kinderen

Die BENOvatiecoach is een nuttige steun. Ik heb zelf een lijst samengesteld van BENOvatiecoaches en een selectie gemaakt. Uiteindelijk kozen we voor Home2home vastgoedcoaching. De BENOvatiecoach is vooral een meerwaarde voor de ontzorging. Hij biedt een garantie dat we geen onnodige kosten maken.

Renovatieambassadeur

We vroegen hem wat de taken en verantwoordelijkheden zijn van een renovatieambassadeur. “Ik heb eigenlijk nog niet van die term gehoord (lacht). Als je met je wijk de wil toont om collectieve renovaties te doen, dan heb je natuurlijk een contactpersoon nodig voor onder andere de BENOvatiecoach. Je moet ook aannemers aanschrijven en offertes aanvragen.

Als we met de wijk vergaderingen houden, is er best iemand die de organisatie en het initiatief op zich neemt. Je moet een zaal huren, wat drank voorzien en dergelijke. We proberen het wat professioneel aan te pakken, door bijvoorbeeld een folder te maken. Er kruipt wel wat tijd in, maar dat vind ik niet erg. Ik doe alles uit volle overtuiging.  

Duurzaamheid en klimaat is iets wat bij mij toch hoog op de agenda staat. We hebben onze planeet niet geërfd van onze grootouders, we lenen haar van onze kinderen. Dat is zo een beetje de filosofie erachter. Ik besef dat dit soort renovatieprojecten druppels zijn op een hete plaat, maar als wij als voorbeeld kunnen dienen en andere wijken in Mechelen kunnen aanzetten , sparen we een aanzienlijke hoeveelheid energie uit. Iedereen moet zijn steentje bijdragen waar hij kan, want hoe we nu als samenleving bezig zijn, komt het niet goed”.

 

logo Mechelen kampc

 

 

Europese vlag